Författarskap & Föräldraskap

& så lite nörderi förstås

Författarskap & Föräldraskap

Författarbesök 2021

Testa på att bli författare för en dag: boka workshop med barnboksförfattaren Camilla Linde

Hur gör egentligen författare för att hitta på allting? I den här workshopen får ni följa med på min resa. Med avstamp i min barnboksserie om Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå visar jag hur jag gör för att skapa nya världar och varelser som ska bo i dem.

Workshopen har lite olika upplägg beroende på om det är yngre eller äldre elever, men gemensamt är att de alla har fokus på kreativitet och eget skapande. För yngre elever kan det till exempel handla om att vi tillsammans kommer på egna planeter, vilka fysiska lagar som gäller för dem och vilka som bor där. Jag brukar också lägga mycket fokus på att barnen får ställa frågor eftersom det ofta finns mycket de undrar om skrivprocessen.

Äldre elever brukar jag utmana med att de får hitta på sina egna historier. Vi kommer då på en gemensam premiss, till exempel vilka karaktärer som ska finnas i historien eller var den ska utspela sig, och alla får sedan fundera vidare på hur de vill att historien ska utveckla sig.

Som situationen i samhället ser ut just nu kanske ni undviker fysiska författarbesök, men jag tror att nu, mer än någonsin, är litteraturen och fantasin viktig. Därför erbjuder jag även digitala workshops. I min yrkesroll som verksamhetsutvecklare har jag stor vana av att hålla utbildningar digitalt och har tagit fram ett flertal olika koncept. Därför kan jag skräddarsy en digital lösning som passar utifrån era, och era elevers, förutsättningar. Dessa utbildningar har extra stort fokus på interaktivitet.

Sagt om tidigare workshops:
Rekommenderar varmt att boka författarbesök med Camilla!Hon ger av sig själv, lyssnar på barnen och får dem att känna sig trygga så att deras fantasi får ta plats i både ord och bild!
– Anna Hagenwald, Vilhelmina bibliotek

”Med värme och stort engagemang tar sig Camilla Linde an uppgiften att inspirera barn till att skapa levande berättelser. Camilla tar avstamp i sin egen spännande barnboksserie om Snack Sparrows intergalaktiska rymdäventyr och uppmuntrar barnen att komma på egna historier – alla med den fascinerande rymden som utgångspunkt.”
– Madeleine Koncilja, programansvarig Vetenskapsfestivalen

Bokning och info
Jag är med i Författarcentrum och följer deras arvodesrekommendationer. Maila mig på jag@camillalinde.se så berättar jag mer!

Snack blir spel!

Det finns två saker jag drömmer om. En är att Pixar ska ringa och säga att de vill göra film av Snacks äventyr.
Den andra är att Snack skulle bli spel.

Nu är jag så otroligt jäkla glad att kunna berätta att en av dessa drömmar kommer att bli verklighet!
Tillsammans med bokserien Universums öde kommer Snack Parrow att bli en av de spelbara världarna i Sagospelet äventyrs nya satsning: Sagospelet rymd.

Det känns ärligt talat helt overkligt. Och jag är så glad att få den här möjligheten. Om jag får säga det själv så kommer Snacks universum att passa perfekt att rollspela i! Vem har inte drömt om att vara en rymdpirat liksom? Eller kanske en slemmig humfurk?

Den som är nyfiken på spelet kan redan nu skriva upp sig på Sagospelet äventyrs nyhetsbrev. Då kommer ni löpande få uppdateringar och exklusiv info. Kanske blir det till och med någon överraskning ☺️Klicka på länken och häng med på ett storslaget rymdäventyr!

https://subscribe.minutemailer.com/qpvd7w5n?fbclid=IwAR1qK3XRDQng7eddgSmSC4ONulluZ2RoHHr4yXf_FSczL_BLgE_X-CC1CYo

13 svarta sagor om superskurkar

Superskurkarna har det inte lätt. Bespottade och missförstådda kämpar de för rätten att existera. I 13 noveller möter du onda genier, tonårsrebeller, kärlekskranka bråkmakare och utomjordiska värstingar. Med gott humör och helig ilska ställer de till kalabalik och förödelse. Men berättelserna väcker också frågor. Vem är egentligen god och vem är ond? Hjälte eller skurk?

Innehåll:
Spökbrigaden av Anna Jakobsson Lund
Hajar attackerar i motljus av Jens Daniel Burman
Sekelskifte av Lupina Ojala
Casus belli av Oskar Källner
Stormen av Boel Bermann
Inga jävla hjältar av Daniel A Lagergren
Killswitch av Markus Sköld
Tömd av Camilla Linde
Revansch av Love Kölle
Den siste som kände hans namn av Finn Cederberg
Revolutionskvinnan av Patrik Centerwall
Inte i hela världen av Lova Lovén
Bara ett barn av Marcus Olausson


Korta fakta:

Medarbetare:
Lagergren, Daniel A (förf.) / Sköld, Markus (förf.) / Linde, Camilla (förf.) / Kölle, Love (förf.) / Cederberg, Finn (förf.) / Centerwall, Patrik (förf.) / Lovén, Lova (förf.) / Olausson, Marcus (förf.) / Berg, Jonny (red.) / Viterstedt, Stefan (form)
Omslag:
Häftad
Omfång:
266
ISBN:
9789188185426

Utgiven av
Swedish Zombie

Boken finns att köpa på exempelvis Bokus eller Adlibris.

Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå: Nödrop från yttre rymden

Rymdpiraten Snack Parrow ger sig ännu en gång ut på äventyr med sitt risiga rymdskepp. Det har kommit ett nödrop från yttre rymden. Snack och hans besättning bestämmer sig för att rädda den som är i nöd. Och förstås ta emot den utlovade belöningen.

Men det är långt till Sombrerogalaxen. För att ta sig dit behöver de installera hajperfart. Skeppsspöket Kapten Hammock känner två skickliga mekaniker som kan klara av uppgiften. Men de har inte träffats på femtio år. Inte sedan incidenten vid skiftnyckelkastartävlingen. Kommer de att vilja hjälpa till?

Samtidigt ryktas det om ett hajrymdskepp som gör galaxen osäker. Och vem är egentligen Mack Arrow?

Omslagsillustration av: David Teczely

Korta fakta:

Författare
Camilla Linde
Illustratör
David Teczely
Formgivare:
Anders Nyman
Omslag:
kartonnage
Omfång:
160 sidor
ISBN:
978-91-88579-78-2

Utgiven av Whip Media

Boken finns att köpa på exempelvis Bokus eller Adlibris.

Är du intresserad av att köpa en klassuppsättning eller fler exemplar. Kontakta info@whipmedia.se för priser.

Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyr

”Som om Tintin blivit återfödd av Douglas Adams”
Bokhuset

”Camilla Linde har en förkärlek för skruvade karaktärer, övernaturliga äventyr och snabbt tempo. Språket är enkelt och lätt att förstå, trots de många påhittade orden.”
BTJ: Elsie Runnö

Rymdpiraten Snack Parrow har fått ge upp sitt piratande och startar istället en rymdbyrå för att lösa mysterier. Av en slemmig humfurk köper han ett rymdskepp med kristallkrona för att kunna resa mellan galaxerna. Ett skeppsspöke blir kapten eftersom han själv inte kan köra skeppet.

Tillsammans med kompanjonen Flax drar de ut på äventyr. Men resan blir kort, för rymdbaljan går sönder. De måste till Skrotplaneten för att skaffa reservdelar. Men Skrotplaneten vaktas av universums farligaste varelser: Robotkaninerna.

Ska de lyckas komma levande därifrån?

Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyr av Camilla Linde är den första boken om Snack Parrow. Följ med på svindlande strapatser bland patrullerande frunkisar, glupska mollolocker och läskiga robotkaniner.

Om du törs, förstås.

flax


Omslagsillustration av: David Teczely

Korta fakta:

Författare
Camilla Linde
Illustratör
David Teczely
Formgivare:
Anders Nyman
Omslag:
kartonnage
Omfång:
54 sidor
ISBN:
978-91-88265-33-3

Utgiven av Whip Media

Boken finns att köpa på exempelvis Bokus eller Adlibris.

Är du intresserad av att köpa en klassuppsättning eller fler exemplar. Kontakta info@whipmedia.se för priser.


Relaterad läsning

Känslan av att göra skillnad

På väg hem från SciFi world Helsingborg! Trots den kalla höstkvällen är det något som värmer extra mycket. Och det var mamman och sonen som kom rusande (ja på riktigt, rusande!) till mig där jag stod bakom mitt bord. De hade nämligen varit på en tidigare mässa, för flera år sedan, och köpte då de första delarna i Snack-serien. Nu hade de längtat efter att jag skulle komma så att de kunde komplettera samlingen. För trots att sonen egentligen nu var lite stor för serien ville han fortsätta läsa den. De beskrev Snack som serien som fick honom att börja läsa. Läsa på riktigt och faktiskt gilla det, som väckte läslusten.

Jag blev så otroligt rörd. För det är ju faktiskt precis därför jag skriver, framför allt Snack-serien. För att ge alla barn chansen att hitta något som kittlar deras fantasi, som får dem att vilja hitta på egna världar. Eller bara försvinna in i min.

Du tackade mig, Alexander, men jag vill framför allt tacka dig. Du anar inte hur gott de orden gör!

Bokmässan 2023

Är det någon mer än jag som gärna hade kört några dagar till på Bokmässan? Kanske var det kjolen (eller chokladen) som gav mig energi men jag ville verkligen inte åka hem.

För mig var det nog den bästa mässan hittills. Och ja, det gör såklart mycket att ha en bok som släpps till mässan och allt extra roligt som det medför. Men det var något mer än så. Bara att få återse alla vänner och bekanta gjorde extra gott i år. Kanske för att jag hann träffa på fler än jag brukar göra.

Upplever också att jag fick med mig en annan styrka och förnyad tro på böckernas kraft. Lyssnade vid två tillfällen på ALMA-pristagaren Laurie Halse Anderson och det gav mig en sådan ursinnig kraft. En lust att stå på barrikaderna och slå folk i huvudet med böcker (framför allt då alla som vill förbjuda böcker). Lauries böcker är tex förbjudna i många delstater i USA eftersom de skildrar sexuella övergrepp. Och sånt får man tydligen inte prata om. Även i vår tid finns det så oerhört mycket att göra.

Sedan bjöd mässan såklart på andra saker, som gav mer kärlek än ursinne. Mingel och förlagskalas och fina seminarier (bland annat med Tove Berggren – så inspirerande!) Det är som en inspirationsinjektion.

Nu väntar jag på boksmälla, eller mässpesten, ska bli kul att se vilken som kommer först!

Rapport från releasefest

Hur ska jag ens börja försöka sammanfatta releasefesten? 1,5 dygn senare är jag fortfarande helt uppfylld av all kärlek, alla skratt och den otroligt fantastiska känslan av att få fira sin bok ordentligt.

Som författare lägger du ner så mycket av din tid, ditt liv och ibland din själ i en bok. De senaste gångerna jag släppt bok har jag mest skrivit om det på instagram, kanske firat litegrann men inte så mycket. Jag tror att det behövs ett rejält firande. För att väga upp mot all den där tiden och slitet. Det är ju verkligen en enormt stor grej.

Tack till alla er som kom, som gick all in i tävlingen att matcha bokens omslag/tema, som fixat så fina blommor och presenter, som var med på quiz och som gav så mycket kärlek. NU känns det verkligen som att jag släppt ifrån mig en bok, som att den är redo att ge sig ut i världen. Och till skillnad från hur det brukar kännas så är jag inte rädd för hur den ska tas emot. För det finaste mottagandet har jag redan fått, av er. Tack ❤️

(Vem som vann utklädningstävlingen, kanske ni undrar? Alvar såklart! Han hade taggat för detta i flera dagar och inte bara färgmatchat utan även klätt ut sig till ett träd!)

Välkommen på releasefest: Hästen från vattnet

Snart släpps min tredje bok i år och då kommer det bli fest! Den 27 september kl 18 bjuder jag in till releasefest på Litteraturhusetg i Göteborg. Det blir tårta, quiz, mingel och utklädningstävling! Den som bäst tolkar bokens omslag/tema vinner nämligen ett fint pris.

Varmt välkommen!

(Kan också passa på att visa bokens omslag, av Niklas Lindblad. Visst är det fantastiskt?)

Bokbebisen har landat!

Finns det något bättre än att klämma och känna på sin alldeles egna BOKBEBIS? 😍

Så otroligt snygg denna busbok blev! Tack vare fantastiska Jenny Lindqvist!

I den här boken busar kusinerna Astor och Emma med Astors pappa genom att hälla stark sås i hans födelsedagstårta. Men det går inte riktigt som de trott…
Det här buset har vi faktiskt gjort i verkligheten, när pappa David fyllde år. Jag och barnen bakade en fin gräddtårta och hällde ner stark sås i den. För att vi inte skulle få den starka biten satte vi en rolig jordgubbe på hans bit, precis som de gör i boken.

Hur det gick? Han mumsade på och tyckte faktiskt att det var ganska gott. Men han gillar ju också stark mat 😂

Jag har ett fåtal ex av boken hemma om någon vill inspirera barn i sin närhet till mer bus! 120kr + frakt så blir den din. Skicka ett mail till jag@camillalinde.se

Tycker också det var extra roligt (och kanske ett tecken?) att vi på sommarens självplock av jordgubbar hittade just en jordgubbe som såg ut som en rumpa 😂

Ny serie: Hemliga busklubben

På måndag smäller det! Då är det dags för årets andra boksläpp och en helt ny serie på Hegas förlag 🥳 Hemliga busklubben är serien som vill inspirera barn till att busa mer och i varje bok står ett nytt bus i centrum.

Huvudpersoner är kusinerna Astor och Emma. Och de älskar bus! I första boken, Chili-tårtan, är det dags för släktkalas. Astor och Emma vill busa med Astors pappa som fyller år. Med noggrann planering häller de chilisås i hans tårtbit och väntar spänt på att det ska bli dags att fika.

Men då händer det som inte får hända: farmor råkar ta den starka tårtbiten! Hur ska det gå?

Eftersom jag själv gillar bus har det varit väldigt roligt att skriva den här boken. En annan rolig grej är att jag precis var inne på Allabibliotek.se (författarknarket nummer ett) för att se om den redan beställts in till några bibliotek. Höll på att ramla av stolen när jag såg att det redan är 64 bibblor som köpt in den – trots att den inte släppts än! Så det verkar finnas ett sug efter lättlästa busböcker! Kan förstås ha att göra med Jenny Lindqvists otroligt fina illustrationer också. Är de inte läslockande, så säg?

Jag hoppas förstås att den här bokserien ska inspirera till både läs-och buslust!

Snack 5 är här!

Nu är den här – min tionde bok. Och vad passar väl bättre än att det är en Snack-bok? Snack, min första serie som alltid kommer att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Och Snack 5 är – om jag får säga det själv – kanske den bästa delen i serien. Jag är löjligt svag för Skrotplaneten och robotkaninerna och här blir det en extra dos av båda. Plus då att man får veta robotkaninernas ganska sorgliga, men ändå fina, historia.

De fantastiska illustrationerna är, som alltid, gjorda av den mästerlige David Téczely.

Om boken:
Den före detta rymdpiraten Snack Parrow och hans kompisar har blivit riktigt bra på att lösa mysterier. Hela tiden strömmar nya uppdrag in till deras intergalaktiska rymdbyrå.

En dag dyker en blinkande insekt upp med ett viktigt budskap: Snack och gänget måste bege sig till Skrotplaneten. Allt står nämligen inte rätt till med robotkaninerna som bor där.

När de kommer fram upptäcker de mystiska hål i marken och något som ser ut som en enorm radiomast. Dessutom verkar robotkaninerna vara ovanligt blodtörstiga. Vad är det egentligen som händer på Skrotplaneten?

Kan hela Polsystemet vara i fara?

Boken finns exempelvis att köpa här: Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå: Robotkaninernas hemlighet – Whip Media Shop

Det går också bra att höra av sig till mig om ni vill köpa ett signerat exemplar. Släng iväg ett mail till jag@camillalinde.se så löser vi det!

& så lite nörderi förstås