Bråda dagar

Ibland kommer de. Dagana där du ständigt går runt med en kliande stresskänsla i kroppen. När det liksom rycker i fingrarna varje gång du ser ett tangentbord, och driften att skriva nästan är omöjlig att stå emot.

Idag har varit en sådan dag. Anledningen är att jag idag, just idag, kom på handlingen till en SF-novell som jag gått och grunnat på ett tag. Idén har funnits där länge, stundtals har den ploppat upp till ytan men den har inte varit mogen, inte redo att ta tag i.

Förrän nu.

Anledningen till att jag grunnat på just en SF-novell är Fel förlags stundande tävling. Som synes är deadline redan den 31 juli, så jag tackar min hjärna för att den är så slö i starten och inte ger mig så mycket tid att jobba på. Å andra sidan har jag alltid varit en sprinter. Jag jobbar bäst med en deadline som flåsar mig i nacken.

Så idag har jag skrivit. Och skrivit. Det är ändå det som är det härliga med att allting lossnar, att det liksom rinner ut fingrana. Det går så fort att varannat ord blir fruktansvärt felstavat, men det gör ingenting. För det är just det där rinnande som är det viktiga. Att fånga upp det innan det försvinner. Hittills har det blivit tio sidor och drygt 16 000 tecken (yttest oredigerade tecken kan jag tillägga). Jag vet fortfarande inte om jag kommer att kunna ro iland det innan deadline, men det är det som är halva charmen tycker jag.

Nu under kvällen har jag suttit och lyssnat på rymdljud samtidigt som jag skrivit. Och det har verkligen fått mig i stämning! Jag gillar sci fi, men jag är väldigt kräsen med vilken sci fi det är. Jag gillar inte när det blir tekniska beskrivningar, och den här nördigheten i att allting måste vara möjligt enligt fysikens lagar. Jag gillar att bygga världar, men inte om någon bara ger mig fyra byggbitar och säger att det är vad jag har att jobba med. Jag vill ha oändligt många byggbitar, för att kunna skapa någonting helt nytt.

Därför kommer min novell inte att vara hard Sci-fi. Om det finns något som heter soft sci fi antar jag att den kanske kan kategoriseas där. Texten kommer istället att behandla nyfikenheten för det okända. Nyfilkenheten över vad som egentligen döljer sig därute. Och vilka konsekvenser det kan få att gissa.

Förutom det har jag precis skickat in mitt bidrag till Fantastikportalens novelltävling. I god tid för en gång skull! Första omgången korr har också skickats iväg till Andra världar för att få hiss eller diss på de förändringar jag gjort på i min spöknovell. Det blev lyckligtvis tummen upp. Phew! Det hade varit lite svettigt att fösöka hitta en ny ingång där plus allt annat som är på gång!

Bråda daga, helt klart! Men det är också precis så jag vill ha det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *